Ik ben ondernemer

Huis kopen als zzp’er

Banken zijn soepeler geworden in het verstrekken van een hypotheek aan zelfstandig ondernemers. Dus ook voor jou als zzp’er is het mogelijk om een huis te kopen.

Als ondernemer wisselen je inkomsten vaak per maand en daarom kijken geldverstrekkers kritisch naar jouw persoonlijke situatie:

  • Hoe lang ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer?
  • Heb je deze werkzaamheden al eerder in loondienst uitgevoerd?
  • Hoe heeft de winst van jouw bedrijf zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
  • Hoe gaat het met de branche waarin je werkzaam bent?

Hypotheek met NHG voor ondernemers

Met de Inkomensverklaring Ondernemer geeft NHG álle ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn toegang tot een hypotheek met NHG. Hiermee verbeteren ze de toegang tot een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Vanaf 1 januari 2019 is gebruik van de Inkomensverklaring Ondernemer verplicht, het inkomen aantonen met IB-aangiftes van de afgelopen 3 kalenderjaren is dan niet meer mogelijk.

De inkomensverklaring wordt vastgesteld door een daartoe bevoegde accountant, die dan een inkomensverklaring opstelt. De kosten die hieraan verbonden zijn hangen onder andere af van de rechtsvorm van je bedrijf en persoonlijke situatie. Je moet deze inkomensverklaring zelf bij één van onderstaande partijen aanvragen.

Zo kom je er in een vroeg stadium achter of je een hypotheek met NHG kunt krijgen, voordat je verdere kosten maakt voor hypotheekadvies.

Wil je meer weten over wat Nationale Hypotheek Garantie is en wat de voordelen hiervan zijn, klik hier.

Hypotheek zonder NHG voor ZZP’ers

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor NHG? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden op een hypotheek zonder NHG. Ook in dit geval moet je eerst je toets inkomen laten vaststellen door een accountant. Dat kan via een van de partijen hieronder.

Voordeel inkomensverklaring

De inkomensverklaring kun je al regelen voordat je met mij in gesprek gaat over een hypotheekadvies. Zo weet ik meteen met welk toetsingsinkomen ik kan gaan rekenen. Dit bespaart mij tijd en jou geld: het opstellen van een inkomensverklaring is een tijdrovende klus. Door dit werk niet zelf te doen kan ik mijn tarief concurrerend houden. Daarnaast kan ik de hypotheekaanvraag sneller verwerken als er al een inkomensverklaring is.

Maximale NHG in 2024

Voor 2024 is de kostengrens vastgesteld op €435.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100.  Plan een afspraak met mij in en ik help je graag verder.

Mocht je na het kennismakingsgesprek besluiten om geen gebruik te maken van mijn diensten als hypotheekadviseur, dan kun je de verklaring aan een andere adviseur voorleggen. Het document wordt door de meeste geldverstrekkers geaccepteerd.

Afspraak maken?

06 – 39 79 89 58
hypotheek@gerardjouwhypotheekadviseur.nl

Fok 25
8441 BL
Heerenveen

Afspraak maken