Duurzaam wonen

Wil jij jouw huis verduurzamen maar heb je hier niet de financiële middelen voor? Geen zorgen! Ik bied je de mogelijkheid om energiebesparende maatregelingen te financieren in de vorm van een verduurzamingshypotheek. Tevens zijn er ook diverse subsidies waarvan je gebruik kunt maken om jouw woning milieuvriendelijker te maken. Neem contact op via 06 - 39 79 89 58 of hypotheek@gerardjouwhypotheekadviseur.nl om een afspraak te maken voor een vrijblijvend en persoonlijk gesprek. Onder het genot van een bakje koffie bespreken we samen je opties en help ik je bij het maken van de juiste keuze.

Waarom duurzaam wonen?

Het milieuvriendelijker maken van je woning heeft diverse voordelen. Als eerste is het goed voor je eigen gezondheid, door betere ventilatie en isolatie te creëren geniet je namelijk van gezondere leefomstandigheden. Daarnaast kun je jouw energierekening aanzienlijk verlagen, zelfs kleine aanpassingen aan je woning kunnen al voor een verschil zorgen. Wek je eigen energie op, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, en ga hier efficiënt mee om met behulp van goede isolatie. Je zult merken dat je maandelijkse energielasten een stuk lager uitvallen. Als kers op de taart zorgt een verduurzaming van je woning voor een verbeterd energielabel, een hogere woningwaarde, mogelijk voordeel bij het oversluiten van je hypotheek en meer wooncomfort.

Bespaar kosten, zelfs met een kleine investering

Duurzaam wonen is niet enkel goed voor ons klimaat, maar zogezegd ook voor je eigen portemonnee. Veel mensen hebben het idee dat investeringen ten behoeve van de duurzaamheid van een woning om hele grote bedragen gaat, dit hoeft niet het geval te zijn. Ook met relatief lage investeringen kun je jouw woning milieuvriendelijker maken. Als gevolg hiervan bespaar je structureel energie en geld. Sommige energiebesparende maatregelen lijken op het eerste oog prijzig, maar hiervoor kun je soms subsidies aanvragen waardoor de investering toch meevalt.

Hoe kun je het verduurzamen van je woning financieren?

Veel woningeigenaren hebben wel een idee betreft hoe ze hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp. Wel zijn er vaak vragen over de wijze van financiering en hoe snel de investering is terugverdient. Hieronder vind je meer informatie betreft deze vragen.

Terugverdientijd

Je woning verduurzamen gaat gepaard met een investering. De terugverdientijd is afhankelijk van het type investering dat je doet. Sommige isolerende maatregelen heb je binnen enkele jaren al terugverdient. Voor andere investeringen, zoals zonnepanelen, moet je wat langer geduld hebben. Echter, ook al duurt de terugverdientijd 15 jaar, dan nog heb je een hoger rendement dan de huidige spaarrente.

Subsidie in 2022 omhoog

Wanneer je twee of meer energiebesparende maatregelen in je woning doorvoert kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Deze kan in sommige gevallen oplopen tot wel 30% van de totale kosten.

 

Financieringsmogelijkheden

Heb je niet voldoende spaargeld of investeer je liever niet al je spaargeld in het verduurzamen van je woning? Geen zorgen. Je hebt voldoende mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren. Vanwege de lage rente is het doorgaans interessant om een lening af te sluiten. Hieronder staan de belangrijkste mogelijkheden op een rij.

 

 Hypotheek verhogen

Wanneer je jouw huidige woning wilt verduurzamen kun je dat misschien betalen via de hypotheek. Meestal gebeurt dit door je hypotheek te verhogen. Dat kan wanneer je overwaarde hebt, maar ook als je energiebesparende maatregelen neemt. Door middel van een taxatie wordt de waarde van je woning bepaalt. Dit maakt duidelijk hoeveel geld je extra kunt lenen.

 

Je mag je hypotheek verhogen tot 106% van de waarde van je woning om energiebesparende maatregelen te financieren. Dit extra geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk voorafgaand aan de verbouwing goed welke energiebesparende maatregelen in een bouwdepot mogen worden ondergebracht. Ik kan je hier in een persoonlijk gesprek meer informatie over geven. De rente die je extra betaald mag je doorgaans aftrekken bij je belastingaangifte. 

 

 Hypotheek oversluiten

Indien je rentevaste periode bijna afloopt bestaat de mogelijkheid dat je jouw hypotheek helemaal kunt oversluiten. De kosten die gepaard gaan met het verduurzamen van je woning worden dan meegenomen in je nieuwe hypotheek. Wanneer je jouw hypotheek oversluit verandert de rente en de maandlasten. Als je oversluit voordat je rentevaste periode is beëindigd, dan betaal je meestal een boete. In een persoonlijk gesprek kunnen we samen berekenen of verhogen of oversluiten past bij je situatie.

 

 Een lening afsluiten om te verduurzamen

Naast het verhogen of oversluiten van je hypotheek zijn er ook andere manieren om duurzame maatregelen te financieren. Zo zijn er speciale leningen beschikbaar via de overheid. Tegen een lage rente kun je geld lenen om je woning te verduurzamen. Voorbeelden van deze leningen zijn de energiebespaarlening en de duurzaamheidslening. Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. In vergelijking met een persoonlijke lening is de rente bij deze leningen doorgaans lager.

 

 Spaargeld

Wanneer je zelf spaargeld hebt is dat ook een manier om de verduurzaming van je woning te financieren. Bedenk goed of je (een deel van) je spaargeld wilt gebruiken. Het is namelijk ook verstandig om een buffer over te houden voor onverwachte kosten.

 


 

Hoe kun je jouw woning verduurzamen?

Indien jij je woning wilt vergroenen heb je diverse opties. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rij gezet.

 

  • Het plaatsen van zonnepanelen of een zonnedakpan zorgt voor een besparing op je energierekening.
  • Het plaatsen van een zonneboiler zorgt voor een besparing op je gasrekening.
  • Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat je huis in de winter warm en in de zomer koel blijft. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld dubbelglas te plaatsen.
  • Het vervangen van je oude CV-ketel voor een meer zuinige variant zorgt voor een verlaging van de gasrekening.

 

Dit is slechts een greep van de energiebesparende maatregelen die je kunt toepassen in je woning. Voor meer informatie over subsidies verwijs ik je graag door naar deze pagina. Wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidies? Vul dan deze vragenlijst in.

 

Wat kan ik voor je betekenen?

Voor veel mensen is het een grote stap om te investeren in je woning. Je wilt wel zeker weten dat je een juiste beslissing maakt en hier later geen spijt van krijgt. Hier kan ik je volledig in ontlasten. In een persoonlijk en vrijblijvend gesprek, waarin we eerste een kop koffie drinken om kennis te maken, bespreken we samen de financiële mogelijkheden. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als je je spaargeld inzet, of de overwaarde van je hypotheek benut? Tevens gaan we dieper in op je mogelijkheden qua subsidies en welke opties betreft verduurzaming het meest geschikt zijn voor jouw woning. Ik voorzie je van de juiste informatie en geef je advies op maat zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

 

Ben je benieuwd naar jouw opties? Plan dan een afspraak met mij in door: